Город

Як зберігати їх узимку виноградні живці

Виноград розмножують живцями, або, як їх ще називають, чубуками, не тільки у промислових масштабах, а й у власному саду. Розведення винограду полягає не тільки у висадженні живців у ґрунт, а й у подальшому їх весняному щепленні.

Методи розмноження

  1. Живці, збережені взимку, потрібно замочити на два дні в теплій воді. Перед висадкою в ґрунт нижній кінець чубука поміщаємо в коренеутворювач. Я рекомендую залишати на живці тільки дві нирки, решту зрізати. Висаджувати краще в обрізані пластикові пляшки або ящики.
  2. При способі розмноження зеленими живцями їх зрізують у момент цвітіння лози. Втечу розрізають на частини, на кожній з яких залишають по два листки і дві бруньки, а нижній зріз роблять під кутом. Потім нижню частину живців поміщають у розчин «Корневина» приблизно на дев’ять годин при температурі 20 ° С та розсіяному освітленні. Висаджувати можна у великі склянки або ящики.
  3. Спосіб за допомогою щеплення полягає у зрощуванні лоз двох сортів винограду. У цьому випадку покращуються якісні характеристики отриманого виду, рослина стає менш схильною до захворювань і набуває здатності визрівати в малородючому грунті.
  4. Поділ відведеннями також є одним з основних методів розмноження, але його використовують, якщо необхідно вилікувати лозу від грибкових захворювань. Також цей метод рекомендую, якщо потрібно розмножити лозу, яку складно вкоренити.

Заготівля живців

Заготовляють живці пізньої осені та зберігають до весни. Це необхідно, щоб посадковий матеріал залишався здоровим і навесні швидше укоренився. Для живців я раджу відбирати лозу середньої величини. Зрілість пагонів визначається за допомогою 1% розчину йоду, який поміщають зрізану лозу. Якщо зріз залишається світло-зеленим, значить рослина не дозріла, а на відповідному, дозрілому, колір зміниться на темний, майже чорний.

Для різання лози на живці краще вибирати середню частину з четвертого вічка, тоді чубуки вийдуть потужними і з гарною плодючістю. Є кілька способів зрізання живців:

  • довгі, на вісім очок, які навесні ще діляться для пророщування;
  • середні, на чотири очки, найпопулярніший;
  • короткі, на два вічка, для щеплення.

Дезінфекція

Перед тим як прибрати живці на зимове зберігання, їх необхідно продезінфікувати. Проводити цю процедуру слід відразу після зрізу чубука за допомогою розчину чайної ложки мідного купоросу на склянку води. Цією рідиною обприскують живці і чекають на висихання.

Готуємо живці

Зберігання взимку

Щоб правильно зберегти живці взимку, їх одразу після зрізування вимочують у воді протягом доби. Я після витримування чубуків у воді ще на півгодини закладаю їх у слабкий розчин марганцівки для знезараження. Потім я обертаю живці плівкою і забираю в льох. Найкраще зберігати при температурі +4 °С, а раз на місяць перевіряти матеріал. Живці з недоліком вологості помістити у воду годинника на шість, потім ретельно просушити. Якщо з’являється пліснява, чубуки промити в марганцівці, дати підсохнути та прибрати на подальше зберігання.

Правила зберігання не такі складні, дотримуйтесь їх, і навесні отримайте здоровий, якісний матеріал для посадки.